SŠHR poskytne maximálnu pomoc povodňovým obciam okresu

29.07.2008 Bardejov

ardejov 29. júla (TASR) - Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) je podľa jej predsedu Mariána Čakajdu pripravená poskytnúť maximálnu možnú pomoc z mobilizačných rezerv a pohotovostných zásob pre povodňami postihnuté ...
Už v najbližších dňoch to budú napríklad mostné súpravy zo spoločnosti Eurovia-Cesty pre obce Lukov a Kríže, spresnil pre TASR Čakajda. Tie sú schopné uniesť aj väčšie hmotnosti, napríklad lesníkmi zvážané drevo.
Celkovo zhodnotil Čakajda situáciu po týždni od záplav ako veľmi komplikovanú, napriek tomu, "že sa tam urobil za niekoľko dní veľký kus práce". Podľa neho by nebolo vhodné znižovať terajší druhý stupeň povodňovej aktivity v obvode Bardejov, ani sťahovať mechanizmy Slovenského vodohospodárskeho podniku, ale naopak, prisúvať ďalšie. "Je tu práce najmenej na dva mesiace a v tom duchu budeme informovať aj premiéra", dodal Čakajda.
Postihnutú oblasť navštívil predseda SŠHR spolu s poslancom NR SR a riaditeľom Úradu Prešovského samosprávneho kraja Stanislavom Kubánekom.
Aj keď v Bardejovskom obvode už platí od pondelka druhý stupeň povodňovej aktivity, 19 obcí žije a pracuje ešte stále v podmienkach tretieho stupňa, čo je stav ohrozenia, informovala prednostka obvodného úradu životného prostredia Mária Hankovská. Obec Livovská Huta je napríklad ešte stále zásobovaná prostredníctvom vojenského transportéra. Na programe dňa je teraz podľa prednostky nepretržité spevňovanie brehov, stavba ciest a čistenie tokov.
 

Vyberte región